Service Air Bag - no A/C: dealer unable to diagnose - Saturn Sky Forums: Saturn Sky Forum
Saturn Sky Forum Saturn Sky Forum
 

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Saturn Sky Forums: Saturn Sky Forum > Saturn Sky Discussion > Technical Saturn Sky Discussion
Register Home Forum  /  Current Posts Gallery Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Technical Saturn Sky Discussion Technical and performance aspects of the Saturn Sky Roadster. Sky Problems | Solutions | Repairs | Recalls | Tech Bulletins | Tech Tips | In the Manual Basic Tech

SkyRoadster.com is the premier Saturn Sky Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-28-2012, 08:12 PM   #1 (permalink)
Member
 
'ula lani's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Texas
Posts: 25
My Photos: (0)
Service Air Bag - no A/C: dealer unable to diagnose

I've looked at the other threads on the 'Service Air Bag' issues but my specific problem doesn't exactly match; here's the scoop:

Took my '08 RL in to the dealer b/c it had the overheating symptoms described by others on this forum. At the same time, my battery died so I jumped it to get to the dealer to drop it off. With a week business trip on the calendar, I asked them to look at the overheating issues and replace the battery. The water pump was failing and was replaced as well as the battery. On the way home after picking it up, the Service Air Bag light came on and the A/C went off. The airbag icon did not come on. I immediately returned to the dealer. After leaving it there for another week while on yet another biz trip, they diagnosed it as a pinched wire from the battery replacement. Picked it up and didn't even get out of the parking lot before the Service Air Bag message popped up and A/C controls quit. I left it there again and they gave me a loaner. Picked it up today and they blamed the issue on the harness being moved when I had VDI doors installed (year and a half ago?). Drove it to a meeting about 10 miles away and no message. Got back in after meeting and message popped up again

Symptoms: Service Air Bag message appears and A/C controls do not work, info center is locked by the message. Occasionally, the airbag icon appears resulting in the A/C controls and info center working again.

Anybody have this issue? Cause? Fix? HELP!
'ula lani is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-28-2012, 08:34 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Parker Colorado
Posts: 3,226
My Photos: (3)
Very odd. Many of us have VDI and no issues.

Is the airbag alert for the passenger? Does it properly sense an adult?

My AC quit working due to low coolant pressure. Does the fan come on? Or are the controlls totally dead?

If the fan and heat function but the AC push button does not work, have the charge checked. If the pressure drops below the set minimum the AC is disabled.

If you have no fan or heat, look for an electrical problem.. The two faults may be totally unrelated
__________________
Departed due to continued decline in decorum and growth of trolls
Rob the Elder is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 09:02 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
lllfly's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Elizabethtown, PA
Posts: 2,205
My Photos: (14)
Ck all the fuses on ecm,BCM.
Ck that they are pushed in tight.
Inc. all relays.
LLLFLY
__________________
08 PW R/L 5-spd,The Wolf
Goodyear Blimp flight 2010 NASSM
Best of Show Old Bridge,NJ 2011
Best Interior 2012 NASSM
2nd American Legends 2013
DDMWORKS Loaded, Wind Restrictor
lllfly is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 08:51 AM   #4 (permalink)
Member
 
'ula lani's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Texas
Posts: 25
My Photos: (0)
Service Air Bag issue cont'd

I'm not buying the VDI connection either, it is just the last thing they looked at that made it work for a little while longer. Same thing happened this morning, drove it 15+ miles as it appeared normal, stopped for coffee, got back in after 30 minutes and the Service Air Bag message immediately appeared and no A/C controls.

Airbag is alert for the passenger and properly senses an adult ... when the Service Air Bag message isn't on. I mentioned the PSS airbag issues to the dealer so they are aware.

The A/C controls completely die - no fan, no lights on the control dials. Occasionally, they come back on when the airbag warning indicator icon pops up.

The dealer claims they have checked all the ECMs and SCMs, harnesses and fuses for electrical problems. They have cleaned and re-seated the connections to make sure they are tight. All the signs point to an electrical problem but where is the problem source? Did not have this problem before they changed the battery - any ideas on how that might be relevant to a cause?

'ula lani is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 09:40 AM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Parker Colorado
Posts: 3,226
My Photos: (3)
If all else fails, reboot the car. Pull the battery terminal for 30 minutes and reinstall it. It is possible they got some strange transient when the rebooted the car that put it into a mode creating this problem.

If they really did all that they say they did, which I have no reason to doubt, then it has to be something very esoteric like a voltage spike during the reconnect that put the ECM . BCM into a mode it does not like.

Solstice Service - Jump Start Procedures - Pontiac Solstice Forum
__________________
Departed due to continued decline in decorum and growth of trolls
Rob the Elder is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 07:20 PM   #6 (permalink)
Member
 
'ula lani's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Texas
Posts: 25
My Photos: (0)
Same problem this morning so I dropped it off this afternoon. I'll pass along Rob's suggestion if they call and tell me they still can't pinpoint the problem. I'll post updates here.
'ula lani is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2012, 02:37 PM   #7 (permalink)
Member
 
'ula lani's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Texas
Posts: 25
My Photos: (0)
Diagnosis

Picked the car up today and so far so good.

Dealer Diagnosis: open circuit from run/crank relay to BCM in underhood fuse block
'ula lani is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 11:02 AM   #8 (permalink)
Administrator
Lifetime Supporting Member
 
Bogie's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Northern, VA
Posts: 5,522
My Photos: (0)
Quote:
Originally Posted by 'ula lani View Post
Dealer Diagnosis: open circuit from run/crank relay to BCM in underhood fuse block
Ask what part was removed to replace the battery. Standard way is to take off the fender.....but it's also accessible by removing/relocating the fuse block. In fact, I believe the block method is quicker/easier if you know what you're doing. Could just be coincidence, but if the battery is replaced via the fuse block method, and then on return there is an error related to fuse block that wasn't there before bringing it in.....
__________________
2008 Redline Auto
Born 7/20/07
"Don't apologize for irrationality.
Where would the car hobby be without it?"
- Bob Lutz
Bogie is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 11:05 AM   #9 (permalink)
Senior Member
 
carnut122's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Waleska, GA
Posts: 209
My Photos: (0)
Quote:
Originally Posted by Bogie View Post
Ask what part was removed to replace the battery. Standard way is to take off the fender.....but it's also accessible by removing/relocating the fuse block. In fact, I believe the block method is quicker/easier if you know what you're doing. Could just be coincidence, but if the battery is replaced via the fuse block method, and then on return there is an error related to fuse block that wasn't there before bringing it in.....
^^^^^^^^^^^^That makes the most sense to me.^^^^^^^^
carnut122 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Saturn Sky Forums: Saturn Sky Forum > Saturn Sky Discussion > Technical Saturn Sky Discussion


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 10:36 AM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.